Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
KEFİR

Buyuk marketlerde 1 lt.lik şişelerde satılıyor.Icimi ve gorunumu sute
benziyor.Tadı sut ve ayran arası..Fakat muthis bir ferahlık veriyor
insana..Yazın cola'nın pabucu dama atılacak sanırım..%100 dogal olması da
cabası...

Putin'in yanından ayırmadı ı kefir, kolanın tahtına göz dikti

İçerdi i birçok sa lık unsuru sebebiyle Kafkas halklarının yüzyıllardır
uzun yaşam sırlarından biri olarak gösterilen ayran benzeri içecek "kefir",
Türkiye'de de tüketicinin be enisine sunuldu.

Altınkılıç Süt Sanayii, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ö le
yeme i yerine içti i 'kefiri Çanakkale'deki tesislerinde üretip geçen ay
itibaryyla piyasaya sürdü.

Ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yo urtta bulunan maya ve bakterilerin
ba ırsak sisteminde tutunma özelli i olan 'probiyotik' yapıları ile de
yo urda benzeyen kefir, 90 milyon dolarlık pazar büyüklü?üne ulaşan enerji
içece i ve 1 milyar dolarlık gazlı
içeceklere
(cola) rakip oldu.

Firma sahibi Kemal Kılınç, birçok ülkede sa lık sorunlarının tedavisinde
kullanılan, Japonların kanser riskini azaltıcı etkisi üzerinde
çalıştıkları kefirin, Türklerin geleneksel içece i olmasına ra men
Türkiye'de fazla bilinmedi ini söylüyor.
Kılınç'a göre, hem kola hem de enerji içecekleri pazarının tahtını
Türklerin yüzyıllardır kullandı ı kefir sarsacak.
Kökeni Türkçe 'Keyif' sözcü ünden gelen kefir, Orta Asya'dan Anadolu'ya
do ru yola çıkan göçebe kavimlerin, yanlarında canlı hayvan taşımak
istememesi
sonucu bulundu. kefirin bilinen ilk tarihi ise Hun İmparatoru Atilla'nın
Roma İmparatorlu u seferi esnasında askerlerin güçlerini artırmak için
kullanması.
Kafkas halklarının yüzyıllardır uzun yaşam sırlarından biri olarak
gösterilen kefir, içerdi i mineraller, vitaminler ve antioksidanlar
sebebiyle hayat iksiri olarak
biliniyor.
Orta Avrupa ve İskandinav ülkelerinde büyük ra bet gören kefirin Rusya'da
yaklaşık 15 çeşidi yapılırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin de genç ve
zinde kalmak için yanından ayırmıyor.
Türkiye'de de birçok kişi kendi çabaları ile bu içece i evinde yapıyor.
1993'te 80 yaşında vefat eden Eczacıbaşı Toplulu u'nun kurucusu Nejat
Eczacıbaşı gibi birçok işadamı da vefat edene kadar kefiri düzenli olarak
içti.

Kefirin bir süt ürünü oldu unu belirten Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Ö?retim Üyesi Doç. Dr. Cem Karagözlü, kola yerine ayranı tavsiye
ettikleri gibi, enerji içecekleri yerine de kefiri tavsiye ettiklerini
vurguluyor. Son yıllarda dünyanın gelir da ılımı yüksek ülkelerinde do?al
içeceklere kayış oldu una dikkat çeken Karagözlü'ye
göre, bir yaşından büyük herkes kefir içebilir.

Kefirin, içindeki mikro-organizmalar sebebiyle yo urttan farklı olarak
maya ve faydalı
bakteriler içerdi ini anlatan Karagözlü, ürünle ilgili şu bilgileri veriyor:
"İçerisinde bulunan bakterilerin vücutta tüketimi genel sa lık açısından
önemli. Özellikle ba ırsaklarda olu?an mikro-organizmaların kansere yol
açanlarının gelişimini önlemek için dost mikroorganizmalar geliştiriyor.
Ayrıca organik asitler ve birtakım kimyasal maddelerin oluşumunu
engelliyor.

"Kefirin Türkiye'deki tek üreticisi Altınkılıç firmasının Adıyamanlı
sahibi Kemal Kılınç,
üretime başlamalarının uzun bir çalışmanın ürünü oldu unu ve eski bir
gelene i canlandırdıklarını ifade ediyor. Yeni bir peynir üretmeyi
düşünürken, büyük faydaları sebebiyle kefirde karar kıldıklarını belirten
Kılınç, üretime başlamalarını şöyle anlattı: "Kefiri bilen çoktu, ama
ticari olarak üretilmiyordu. Yaklaşık 9 ay önce üretim için
araştırmaya başladık. İlham kayna ımız Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi
oldu. Ö retim üyeleriyle görüştük ve mayayı (kefir danelerini) oradan
aldık. "Üretim için 150 bin Euro'luk ek yatırım yapan firma, aylık 100 ton
kefir üretim kapasitesi kurdu. Ürün geçen aydan itibaren Migros, Metro,
Gima gibi Türkiye'nin önde gelen zincir marketlerinde 200 noktada litresi
ortalama 4,5 Yeni Türk Lirası (4,5 milyon TL)'den satılıyor.

Birçok hastalı ın do al ilacı, sütün mayalandırılmasıyla yapılıyor

Tanecik adı verilen jelatine benzeyen beyaz ya da sarı parçacıkların
(kefir tanesi-halk dilinde peygamber darısı olarak biliniyor) kaynatılmış
sütle karıştırılmasından, tanelerin yapılarındaki yararlı organizmalar ile
sütün mayalanması sonucu oluşuyor. Bu tanecikli yapı kefiri ayran, yo urt
gibi di er süt ürünlerinden ayırıyor. Aromalı,ferahlatıcı ve biraz ekşi
olan Kefir'in tadı ayrana benzerken, yo urtta bulunmayan bazı yararlı
bakterileri de içeriyor. Kefiri inek sütünden yapan Altınkılıç firması ise
önce belli derecede pastörize edilen sütün ısısını mayalama derecesine
indiriyor ve kefir danelerini mayalanma için süte ekiyor. Kefir kıvamı
olunca da süzme yapılıyor ve
kefir taneleri ayrılıp tekrar kullanılma için muhafaza ediliyor.
Kefir çok farklı sütler ile örne in inek, keçi, koyun, hindistancevizi,
pirinç
ya da soya sütleri ile de yapılabiliyor.

İçece in faydaları ise şunlar: "Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci
arttırıyor, kronik yorgunlu u gideriyor, stresi azaltıp, kolesterolü
düşürüyor, sinir sistemini güçlendiriyor, uykusuzlu?u ve
sinirsel depresyona iyi geliyor, damar sertli i ve kas kasılmalarını
önlüyor, karaci?er rahatsızlıklarını iyileştiriyor, cildi güzelleştirip
parlaklık veriyor, deri hastalıklarına iyi geliyor, idrar yolu
iltihaplarını tedavi ediyor, mide ve ba ırsak rahatsızlıklarını
gideriyor, safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor, hazmı
kolaylaştırıyor, kemikleri güçlendiriyor."

huzurumsun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
ablam kefirin mayalandıkça alkole dönüştügünü duymuştum o yüzden bir çok kesim çok faydalı oldugu halde tercih etmiyor. bu konu hakkında pusarık bir yazı bulmuştu gelince bizimle paylaşırsa sevinirim.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
güzel kardeşim ben 3-4 seneye yakın kazakistan ve kırgıziztanda kaldım

orda gördümki bütün müslümanlar bunları hocalarda dahil olmak üzere bunu içiyorlar

eyer varsa rabbim af etsin bizde içtik bana sorarsanız ben beyenmedim..

ama çogu içiyorlar orda bu içecek aynı bir su tüketimi gibi meşhur

her sofrada yerini alıyor..haramlık gibi bir durumu olsa zannetmiyorumki

onca hocalar bu içkiyi içsin...

P

Pusarık

Guest
Diyanette açıklama yaptı rahat olun diye ama bildiginiz ve her dönemdede oldugu gibi ilim adamları bu konudada hem fikir degiller..

Benim yazım Huzurumsun bir gazeteden alıntı. Yinede burda aktarayım. Ama dedigim gibi Diyanet içiniz rahat olsun diye bir açıklama yapmıştı. Tv de izlemiştik. Benimde kafam karışmıştı ama içmedigim için şimdilik rahatım...

Tabi yine söz insanda bitiyor.. "İçiniz rahat degilse uzak durun!"

Mehmet Talu

Kefir içmek caiz degildir.

Soru: Kefir nedir? İçilmesi caiz midir?

Kefir asit ve alkol fermantasyonunun (mayalanmasının) bir arada oluşmasıyla elde edilen bir üründür.
Koyu ayrana veya sulu yo urda benzeyen hafif ekşimsi bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunlu una ba lı olarak içinde oluşan alkol oranına göre bir sınıflandırma yapılmıştır.

Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat fermantasyondan sonra orta sert kefir, 3 güne kadar uzayan fermantasyon sonucunda sert kefir ve 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonucunda çok sert kefir oluşmaktadır.

Kefir türlerinin süt asidi oranı %0.6-0.9 arasında de işmekte, etil alkol miktarları da %0.6-1.1
Arasında kefir sertli iyle orantılı olarak oluşmaktadır.

Etil alkol ise sarhoş edici ve içilmesi haram olan alkoldür. Tatlı kefirde bile bir kiloda en az 1 gram, di er bir ifadeyle yirmi damla alkol bulunmaktadır.

Dolayısı ile aynen bira gibi içilmesi haramdır. Çünkü Hz. Aişe validemiz (r.a) dan rivayete göre Efendimiz (s.a.s):

"Sarhoş edici her şey haramdır. Bir ferakı (takriben kırkı bir kiloluk bir ölçü birimi) içilince, sarhoş eden şeyin bir avucu (nun içilmesi) dahi haramdır." (Ebu Davud Eşribe:5, Tirmizi, Eşribe:3) buyurmuşlardır.

Yine Cabir b. Abdullah (r.a)'den rivayete göre Resulullah (s.a.s) Efendimiz:

"Çogu sarhoş eden içkinin çogu da haramdır." (Ebu Davud, Eşribe:5, Tirmizi, Eşribe:3) buyurmuşlardır.

Bir bardak kefir belki sarhoş etmeyebilir. Ama hadis-i şerifte buyruldu u gibi 41 kilo içilse durum ne olur? Kısacası ne kadar az olursa olsun içinde alkol bulunan bütün içeceklerin içilmesi haramdır.

Kefir taneleriyle mayalanan sütte oluşan fermantasyon neticesinde aroması ayrana benzeyen bir içecek oluşuyor.

Süt olarak her türlü inek sütünün dışında koyun ve keçi sütü de kullanılabildi i gibi Hindistan cevizi sütü, soya ve pirinç sütü de bu amaçla kullanılabilmektedir. Peynir suyunun glikoz veya laktoz katımı ile fermantasyonuna tabi tutulmasıyla "peynir suyu kefiri" adı verilen kefir türü elde edilmektedir.

Sindirimin kolaylı ı, ferahlatıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıkları iyileştirici etkisi oldu u söylenmektedir. Fakat haram bir içecek ile tedavi olmak caiz de ildir.

H

hayrunisa

Guest
kefir ismimini ilk defa duydum ?( bilmiyordum dogrusu.

üzümden de şarap elde ediliyor ama. üzüm demi ysaak olsa gerek. yada haşhaştan eroin elde ediliyor üretimi sınırlı ama haşhaşa yemeyecekmiyiz ki şimdi biz anlamadım ?(

rabbim bizleri korur inşallah. tüm kötü olan şeylerden.

Habibemsin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
ilk defa okudum bunlari
kefir duymustum ama ne oldugunu bilmiyordum hatta tatli oldugunu düsünüyordum

Başak

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Ben de Kazakistan da çok içtim kardeşler,

Hatta ben sandım ki yogurt, ama pastorize edilip süt gibi kagıt ambalaja konmuş....

Ama hiç sarhoş olmadım ha :D

Meyvelileride vardı hep yedik bilmem ki.

Yogurdun biraz tuzsuz ve tatsızı,ama yogurt orada olmayınca onu yedik.

Hem de çok. :O

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
KEFİR

Kefir Kafkasya da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.

KEFİR NEDİR ?

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştu u tarihi geçmişi olan bir süt içece idir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında de işir ve fındık yada bu day tanesi büyüklü ünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.

KEFİR NERDEN GELMİŞTİR ?

Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.

KEFİR NELERE İYİ GELİR ?

Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelli ine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle ba ırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önledi inden ömür uzatıcı oldu una inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına ile su gibi içirirler. Kafkasya da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum de ildir. Protein , ya , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldı ı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, ba ırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, do um sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR... Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir.Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. Doktorlar, hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.

Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdı ı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldı ı da bilinmektedir.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttı ını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttı ını da ortaya çıkarttı ını belirtmiştir.( 22.02.2002 Star Gazetesi )

Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?

Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.

KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR ?

Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Ba ırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç de il ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor... Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzlu a da iyi geldi ini göstermiştir.

KEFİR TANESİ

Kefir Tanesi; fındık yada bu day büyüklü ünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında de işir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelli i fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdi i jelatinimsi koloniler oluştururlar. Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. De işik araştırmacılar, de işik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur. Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve A.B.D. de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Do u Avrupa ve Ortado u bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır.

BESİN DEĞERLERİ

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay de erlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi oldu u bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , ya ların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sa lamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaci er ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sa ladı ı bilinmektedir.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
KEFİR

Bugün Dünyada yo urttan sonra en fazla tanınan fermente süt ürünlerinden birisi de kefirdir. So uk bir iklime sahip olan Kafkasyanın da köylerinde çok eski yıllardan beri yapılan ve tüketilen kefir, önceleri bu bölgede yetiştirilen keçi ve koyun sütlerinden, ancak daha sonraları inek sütünden de yapılmaya başlanmış ve buradan Dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde ise kefirin henüz ticari amaçla üretimi söz konusu de ildir. Ancak sa lık açısından önemi nedeniyle evlerde yapılmakta ve tüketilmektedir.

Kefir içilecek kıvamda, hafif ekşimsi, alkollü ve köpüklü bir süt ürünüdür. Bu özelli i nedeni ile de Fermente Süt İçkisi olarak da tanımlanmaktadır. Kefir ismi Türkçe keyf kelimesinden türemiştir. Bugün çok çeşitli ülkelerde ve büyük miktarlarda üretimi yapılan kefir, yalnız be enilen tadından dolayı de il, bunun yanı sıra şifa verici özelli inden dolayı da büyük ilgi görmektedir. Bu nedenledir ki bazı literatürlerde kefirin Sa lık ve Mutluluk İçkisi olarak tanımlandı ı dikkati çekmektedir.

Fermente süt ürünleri arasında önemli bir yeri olan kefir, beyazımsı renkte, karnıbahara benzer şekilde ve genelde bezelye büyüklü ünde danelerden oluşmaktadır. Daneler her biri simbiyoz olarak yaşayan kazein ve jelatinimsi yapıda mikroorganizma kolonilerini içermektedir. Mikroorganizmalar Torula kefir, Saccharomyces kefir gibi mayaları ve Lactobacillus caucasium, Streptococcus lactis gibi bakteri kültürlerini içermektedir.

KEFİR YAPIMI

Evde kefir yapımında, pastörize ve sterilize sütler kullanılabilmektedir. Bu durumda sütün tekrar ısıtılmasına gerek olmadı ı gibi, böyle sütlerin homojenize edilmiş olmaları ayrı bir avantaj sa lamakta ve ürünün üst kısmında istenmeyen ya tabakası oluşmamaktadır.

Evde kefir yapmak için, süt kısa süre kaynatılarak daha sonra oda sıcaklı ına kadar so utulmakta ve a zı sıkıca kapanabilen cam kavanoza aktarılmaktadır. Kapaklı kavanoz kullanılmasının nedeni, fermentasyon sırasında oluşan ve kefire ayrı bir tat veren CO2in uçmasını önlemek içindir. Kefire işlenecek 1 litre süt için yaklaşık 20-40 gram kadar kafir tanesi süte katılmaktadır ve temiz bir kaşıkla karıştırılarak kavanozun a zı sıkıca kapatılmaktadır. Bu şekilde mayalanan süt, yaklaşık 20oC civarında ve ışık almayan karanlık bir yerde 24-48 saat fermentasyona bırakılmaktadır. Fermentasyon sonunda, aşılanan sütün kefire dönüşümünden sonra, ürün küçük delikli bir süzgeçten geçirilmektedir. Süzgeç üzerinde kalan kefir taneleri ayrılmakta ve yeniden kefir yapımında kullanılmaktadır. Süzülen kısım ise kefir olarak tüketilmektedir. Kefir yapımından hemen sonra tüketilebildi i gibi buzdolabında saklanmak koşulu ile daha sonraki birkaç gün içerisinde de içilebilmektedir. Sa lık açısından kefirin en uygun tüketim zamanı genellikle sabahları aç karnına ya da akşamları yatmadan öncedir.

Di er taraftan kefir tanelerinin her 40-45 günde bir defa süzgeç içerisinde çok ılık su ile iyice yıkanması ve üzerindeki süt artıklarının temizlenmesi gereklidir. Bu durum kefir tanelerinin aktifli ini arttırmaktadır. Ayrıca sürekli aşılanmak suretiyle büyüyen ve irileşen kefir tanelerini de ara sıra ayırmalı ve aktifli i azalan taneler kullanılmamalıdır.

KEFİRİN SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI ÖZELLİKLERİ

Kefir, bileşiminde genel olarak %0.6-0.9 süt asidi, %0.6-0.8 alkol ve hacimsel olarak %50 CO2 içermektedir. Süt şekeri fermentasyon sonucunda %75 oranında azalmıştır ancak Vitamin B12 ve folik asit ise oldukça zenginleşmiştir.

Sütteki tüm besin maddelerini içerdi i için kefir beslenme de eri yüksek bir süt ürünüdür. Mikroorganizmaların etkisi ile laktoz ve proteinlerdeki de işmeler, kefirin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu maddeler serinletici, iştah açıcı bir özelli in, sevilen tat ve aromanın oluşmasına neden olmaktadırlar. Kefirdeki süt şekeri olarak da bilinen laktozun oranı azaldı ı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla tüketebilmektedirler. Başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler kefir kültüründe bulunan mikroorganizmalar tarafından sentezlenebilmektedirler. Kefirde oluşan süt asidinin %90dan fazlasının kolayca hazmedilebilme özelli i bulunan L(+) süt asidi oldu u bildirilmektedir.

Kefirin gençlik içkisi olarak tanındı ı ve su yerine içildi i Kafkasya da tüberküloz, kanser ve hazım bozuklu u gibi hastalıklara rastlanmadı ı ve ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaştı ına ait bilgiler bir çok literatürde yer almaktadır. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler ile antibiyotikler, E. coli ve Salmonella gibi patojen bakterilerin gelişmesine engelleyici etki yapmaktadırlar. Ayrıca kefir, mide, pankreas gibi bazı organların salgılarını da arttırmaktadır. Yapılan çalışmalar bu süt ürününün sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç oldu unu göstermiştir. Ayrıca halk arasında kefirin yüksek tansiyon, bronşit, sarılık, ishal, kabızlık, ekzema ve safra rahatsızlıklarını iyileştirdi i bilinmektedir. Düzenli olarak günde en az 500 mL kefir 6 ay tüketildi i zaman kefirin organizma üzerine stabilize edici, gençleştirici bir etkiye sahip oldu u, yaşlıların sa lı ı üzerine çok yararlı etki yaptı ı belirtilmektedir. Ayrıca karaci er, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp metabolizması üzerine olumlu etki yaptı ını, kireçlenmeyi önledi ini belirten bilgilerin bulundu u da açıklanmaktadır.

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
valla ben mehmet talu hocadan bunu okumuştum.ama bazı hocalarımızda ve diyanette sanırım helal diyor.ben buldu um zaman içerim.ama alışkanlı ım yoktur..büyük marketlerde satılıyor..ilmine çok güvendi im hayreedin karaman hocamızada maille sordum bu soruyu ama daha henüz cevap gelmedi..

Üst Alt