Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Muhteremler nefis sayıp sövmekle düzelmez. Terbiyet edilir, sıfat değiştirir. ‘Nefis öldü.’ sözü mecazidir. Tasavvufta bu söz çirkin ahlakı öldürmeye işarettir.

Beyazit-i Bistami hazretleri şöyle buyuruyor: ‘Nefis ölmez. Kamil bir velide dahi nefs-i emmare şikayetleri görülür.

Bediüzzaman Said Nursi hazretleride şöyle bildiriyor: ‘Ben kamil bildiğim bir zata gittim. Nefsinden sanki en asi bir kul gibi şikayet ediyordu. Buna şaşırdım. Sonra Rabbim bana bildirdi ki, bir arif-i billah nefsini ıslah etse, Allah onun yerine mecazi bir nefs halk ader.
Nefsin mecazisi hakiki gibi olur. Ariflerde de olur ama onlar sabrederler.’

Bunun sebebini arif-i billah bildiriyor: Eğer nefsin ölümü insanın ölümü gibi olsaydı terakkiyat dururdu. Devamlı terakki için devamlı isteyecek ve ben ona devamlı muhalefet edeceğim. Ettiğim kadar Hakka, edeceğim kadar helaka gideceğim.

Tasavvuf ve Nefis Mehmet Ildırar sayfa 9/10

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
RAHMAN nefsimizi mutmainne durumuna getirmeyi nasip eylesin,sadatlarin dualari ve bereketi ile.

Nesl-i Cedid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Fakat bazan olur ki, nefs-i emmare, ya levvameye veya mutmainneye inkılab eder; fakat silâhlarını ve cihazatını a'saba devreder.

A'sab ve damarlar ise, o vazifeyi âhir ömre kadar görür. Nefs-i emmare çoktan öldüğü halde, onun âsârı yine görünür.

Çok büyük asfiya ve evliya var ki, nüfusları mutmainne iken, nefs-i emmareden şekva etmişler. Kalbleri gayet selim ve münevver iken, emraz-ı kalbden vaveylâ etmişler.

İşte bu zâtlardaki, nefs-i emmare değil, belki a'saba devredilen nefs-i emmarenin vazifesidir. Maraz ise kalbî değil, belki maraz-ı hayalîdir. İnşâallah aziz kardeşim, size hücum eden nefsiniz ve emraz-ı kalbiniz değil, belki mücahedenin devamı için beşeriyet itibariyle a'saba intikal eden ve terakkiyat-ı daimîye sebebiyet veren, dediğimiz gibi bir halettir..

Mektubat - 329

Nesl-i Cedid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Yazarın bahsettiği yer bu kısım olsa gerek. .

Nesl-i Cedid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Bu kısımda aynı mânâ dan bahsediyor. .

Aziz, sıddık kardeşlerim!
Birbirinizi enaniyetle veya sadakatsızlıkla ittiham etmemek için, bir hakikatı beyan etmek ihtar edildi.
Ben bir zaman enaniyetini bırakmış ve nefs-i emmaresi kalmamış büyük evliyadan şiddetli bir surette nefs-i emmareden şikayet ettiklerini gördüm, hayrette kaldım. Sonra kat'î bildim ki, âhir ömre kadar mücahede-i nefsiyenin sevabdar devamı için nefs-i emmarenin ölmesi üzerine onun cihazatı damarlara ve hissiyata devredilir, mücahede devam eder. İşte o büyük evliyalar, bu ikinci düşmandan ve nefsin vârisinden şikayet ederler. Hem manevî kıymet ve makam ve meziyet, bu dünyaya bakmıyor ki, kendini ihsas etsin. Hattâ en büyük makamda bulunanlardan bazı zâtlara verilen büyük bir ihsan-ı İlahîyi hissetmediklerinden, kendilerini herkesten ziyade bîçare ve müflis telakki etmeleri gösteriyor ki; avamın nazarında medar-ı kemalât zannedilen keşf ü keramat ve ezvak u envâr, o manevî kıymet ve makamlara medar ve mehenk olamaz. Sahabelerin bir saati, başka velilerin bir gün, belki bir çillesi kadar kıymeti olduğu halde; keşif ve manevî hârikulâde hâlâta evliya gibi mazhariyetleri her sahabede olmaması, bu hakikatı isbat ediyor.
İşte kardeşlerim! Dikkat ediniz; sizin nefs-i emmareniz, kıyas-ı binnefs cihetinde, sû'-i zan ve gurur noktasında sizi aldatmasın; Risale-i Nur terbiye etmiyor diye şübhelendirmesin
Şualar - 332

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Yazar, Mehmet Ildirar Hocam (Rahmetli) Naksibendi Dergahinda senelerce Hizmet etmisdir Dortmunda ve Rabbim ona hayirli bir ölüm nasip etti.

Rabbim bizleri bian bile Nefisimizle bas basa birakmasin. Iman kurtarma zamanindayiz

Nesl-i Cedid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
İnsanı diğer mahlukattan hatta meleklerden farklı kılan hususiyet nefis olsa gerek. . Nefis ölürse mucahede biter terakki olmaz.. nefis olacak nefsin gayr i meşru istekleri olacak ve insan ihlas ile bu arzulara karşı gelecek ta ki terakki edebilsin.. Cennet e layık bir vaziyete gelsin. . Diye düşünüyorum. .

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Tamam iste nefis ölmez zaten yukarda paylastim kitabdan alintidir burda da bundan bahsediliyor nefsini terbiye etmek..

Nesl-i Cedid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Yazar, Mehmet Ildirar Hocam (Rahmetli) Naksibendi Dergahinda senelerce Hizmet etmisdir Dortmunda ve Rabbim ona hayirli bir ölüm nasip etti.

Rabbim bizleri bian bile Nefisimizle bas basa birakmasin. Iman kurtarma zamanindayiz

Cenab i hakk rahmet etsin. . Ben ehl i tarik forumlarda nurcular hakkında atıp tutanlar yüzünden buraya gelmişken Üstad dan misal vererek ders veren bir ehli tarik görünce çok memnun oldum. .

Üst Alt