Efendimiz (sav)'in Ensar icin Aglamasi
Saib bin Yezid(ra)'dan rivayet olundu.
Peygamberimiz(sav) Huneyn savasininin sonunda Hevazin kabilesinin ganimetlerini dagitti. Ganimeti Mekke ehlinden Kureyslilere ve digerlerine dagitti. Ensar buna alindilar. Efenidimiz(sav) hazretleri, Ensar'in alindigini isitince, onlarin yerlerine geldi. Ve:
Burada Ensar'dan olmayanlar ciksinlar!, buyurdu.
Sonra Efendimiz(sav) hazretleri tesehhud getirdi. Allah'a hamd u senalar etti ve soyle buyurdu:
Bazi insanlari secerek, dagitmis oldugum ganimet hakkinda sozleriniz ve konusmalarini bana ulasti. Bazi kisiler tercih etmem: onlarin kalblerini islam'a isindirmak icindir. Belki bu gunden sonra onlar, sehadet kelimesini getirir ve Allahu Teala hazretleri de onlarin kalblerine Islam'i koyar!
Sonra buyurdular:
Ey Ensar Toplulugu!
Allahu Teala hazretleri, iman ile size minnet vermedi mi? Sizi keramet ve (islam'a hizmet etmek) serefiyle hususi kisiler kilmadi mi? Allahu teala hazretleri, size isimlerin en guzeliyle isim verdi. Size "Allah'in yardimcilari" ve " Resulullah'in yardimcilari" demedi mi? Eger hicret olmasaydi, elbette ben Ensar'dan bir kisi olurdum. Eger butun insanlar, bir vadiye gitseler, size de ayri bir vadiye gitseniz elbette ben sizin oldugunuz vadiye gelirim. Siz razi degilmisiniz ki, insanlar bu ganimetlerle gitsinler: koyunlar, sigirlar, develerle gitsinler...Sizler de Resulullah ile gidin...
Ensari Kiram(ra) hazerati, Efendimiz(sav)in bu sozunu isittiklerinde (cok sevindiler,buyuk bir cosku ile):
Raziyiz!, dediler
Efendimiz(sav) hazretleri:
Soylediklerim konusunda bana cevap verin! dedi.
Ensari kiram(ra)hazerati:
Ya Resulullah(sav)! Sen bizi zulmet icinde buldun; Allahu Teala hazretleri, senin sebebinle bizi nura cikartti. Sen bizi, cehennem atesinin kenarinda ve atese dusmek uzereyken gordun. Allahu Teala hazretleri senin sebebinle bizleri kurtardi. Sen bizleri dalalet icinde buldun; Allahu Teala hazretleri, senin sebebinle bizlere hidayet verdi. Biz de Allahu Teala hazretlerini Rabb, Islam'i din ve Muhammed(sav) hazretlerine de peygamber olarak kabul edip razi olduk!Ey Allah'in Resulu(sav) diledigini yap! Helalin genisliginde istedigini yap! dediler.
Efendimiz(Sav) buyurdular:
Ama vallahi! Eger sizler, bu soyledikleriniz disinda baska seyler soylemis olsaydiniz; elbette dogru soyluyorsunuz, diyecektim. Eger siz (bana), sen kavminden hicret ederek bize geldin, biz seni bagrimiza bastik! Sen (kavmin tarafindan) tekzib edilmis bir halde bize geldin; biz seni tasdik ettik ! Sen (maddi olarak zayif ve ) yardimsiz birakilmis iken; biz sana yardim ettik! Insanlarin, senden reddedip kabul etmedikleri konuda biz seni kabul ettik! Ey Ensar! Eger sizler bunlari soylemis olsaydiniz elbette ben sizi yine tasdik ederdim!, dedi
Ensari Kiram (ra) hazerati;
Belki, minnet, ikram, fazl u Kerem Allah'in ve O'nun Peygamberinindir., bize ve bizden baskalarinin uzerine...
Sonra Ensari Kiram (ra) hazerati, agladilar. Aglamalari cok surdu. Efendimiz(sav) hazretleri de, Ensari Kiram(ra) hazerati ile beraber agladi. Ve onlardan razi oldu. Boylece Ensari Kiram(ra) hazeratinin sahip olduklari Efendimiz(sav) hazretleri, butun mallardan daha faziletli ve en gipta edilecek bir topluluk oldular.
(Tabarani el-Kebir:7/151, Mecmuz Zavaid: 10/30,31, degisik ifadelerle, Musned-i Ahmed: 11305)