Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
SAHÎH-İ BUHÂRÎ

İmâm-ı Buhârînin (r.h.) en kıymetli eseri Câmius-Sahîh, Sahîh-i Buhârî ismiyle tanındı. Hadîs-i şerîfleri toplayan en kıymetli kitâbdır. İmâm-ı Buhârî Hazretleri bu eserine Sahîh denilmesinin sebebini şöyle anlatır: Rüyâda Peygamber Efendimizi (s.a.v.) gördüm. Karşılarında oturuyordum ve elimde bulunan yelpaze ile mübârek vücûdunu serinletiyor, mübârek yüzünden sinekleri uzaklaştırıyordum.
Büyük zâtlar bu rüyâmı; Sen, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadîs-i şerîflerini, onun sözü imiş gibi uydurulan yalanlardan ayırırsın. şeklinde açıkladılar.
Bundan sonra, çok uğraşarak, sahîh hadîsleri topladım ve bu şekilde meydana gelen eserin ismi Sahîh oldu.

İmâm-ı Buhârî Hazretleri bu eserini Mescid-i Harâmda yazdı. Bu eserini nasıl yazdığını kendisi şöyle anlatır: Câmius-Sahîh kitabını, altı yüz bin hadîs-i şerîf arasından seçtim. Her hadîs-i şerîfi kitaba koymadan önce gusledip, iki rekât namaz kıldım, istihâreye yattım. Ondan sonra hadîs-i şerîfi kitaba koydum. Bunları yapmadan hiçbir hadîs-i şerîfi yazmadım. Bunu on altı yılda tamamladım. Bu kitapta sahîh hadîsleri bildirdim. Bununla berâber almadığım, yâni bu kitapta olmayan hadîsler bunlardan çok fazladır.

Bir kimse, Buhârî-i Şerîf'i hangi niyetle baştan sona kadar okuyup hatmederse, maksadı en güzel şekilde hâsıl olur. Tâûn hastalığı zamanlarında bir evde okunsa, Allâhü Teâlâ o evde bulunanları tâûndan muhâfaza eder. Sözleri dînde sened olan çok yüksek âlimlerden bir çoğu, dert ve belâlardan, hastalık ve sıkıntılardan kurtulmak ve bir çok şeylere kavuşmak için Buhârî-i Şerîf'i okuyarak maksadlarını elde etmişlerdir.

Hadîs âlimlerinden bir zât şöyle anlatır: Karşılaştığımız müşkil hâllerde, kendim ve başkalarının sıkıntıdan kurtulmamıza vesîle olması için, yüz yirmi defâ Buhârî-i Şerîf okudum. Her defâsında hangi niyet ile okumuş isem, maksadım hâsıl oldu. Bu kitap hangi evde bulunursa, yanmaktan, hangi gemide bulunursa, o gemiyi batmaktan Allâhu Teâlâ korur. (İLA 87)

FurkanCan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
18 yaşına kadar sahabe ve tabiinin fetvalarını topladı. Tarîhül-Kebîr adlı eserini Peygamberimizin kabrinin başında yazdı. Mekke ve Medineden başka Bağdat, Basra, Kûfe, Kahire, Nişabur, Belh, Merv, Askalan, Dımeşk, Hums, Rey gibi o dönemin ilim merkezlerini dolaşarak binden fazla hadis aliminden hadis ve diğer dini bilgileri öğrendi.

Hafızası çok güçlü olan İmâm-ı Buhârî, eğitimini tamamladıktan sonra Buharaya dönerek, ders vermeye başladı. 70 binden fazla öğrencinin onun eğitiminden geçtiği rivayet edilir. Öğrencilerinin arasında daha sonra İslam dünyasında ünleri pek yaygınlaşacak olan Tirmizî, Neseî, Ebû Zura gibi isimler de vardır.

İmâm-ı Buhârî, Kabede yazdığı Sahîh-i Buhârî adlı meşhur kitabını şöyle anlatır: Câmius-Sahîh (Sahîh-i Buhârî) kitabını, 600 bin hadis-i şerif arasından seçtim. Her hadis-i şerifi kitaba koymadan önce gusledip, iki rekat namaz kılıp, istihare yaptım. Ondan sonra hadis-i şerifi kitaba koydum. Bunları yapmadan hiçbir hadis-i şerifi yazmadım. 7275 hadis-i şerif olan bu kitabı 16 yılda tamamladım.

Bir_Katre

RAHMETLE ANIYORUZ DEĞERLİ KARDEŞİM

Aldığı Beğeniler
50
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun ellerinize sağlık.....

iklimya

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
ALLAH RAZI OLSUN ABLACIM ELLERİNE SAĞLIK