Abdullah bin Huzâfe hazretleri
Resûlullah1n elçilerinden
Abdullah bin Huzâfe hazretleri, Hz. Ömer devrinde Bizansl1larla yap1lan bir sava_ta birçok Müslümanla birlikte esîr dü_mü_tü. Bizansl1lar, ellerine geçirdikleri esîrlere önce H1ristiyanl1k telkîni yapar, kabûl ettii takdirde serbest b1rak1rlar, aksi hâlde çe_itli i_kencelerle öldürürlerdi.
Abdullah bin Huzâfe’nin, Sahâbenin ileri gelenlerinden biri olduunu örenen Kral, ona ayr1 bir ehemmiyet veriyor, H1ristiyanl11 kabûl etmesi için devaml1 telkînler yapt1r1yordu. Fakat Abdullah bin Huzâfe bu tekliflerin hiçbirisine kulak asm1yor, kelime-i _ehâdeti söylemeye devam ediyordu. Kral henüz ümidini kesmemi_ti.
Hz. Peygamberin yak1n arkada_lar1ndan birisinin H1ristiyanl11 kabûl etmesi, günden güne yay1larak, Bizans’1 tehdit eden Müslümanlar aras1nda bir panik meydana getirecek ve H1ristiyanl1k âlemi için büyük bir muvaffakiyet olacakt1.
Mülküme ortak ederim
Onun için Kral, Hz. Abdullah’1n H1ristiyan olmas1 hâlinde kavu_aca1 dünyal1klar1 durmadan artt1r1yor, yeni yeni tekliflerde bulunuyordu. En sonunda _öyle bir teklifte bulundu:
- H1ristiyan olmay1 kabûl ettiin takdirde, k1z1m1 verir, seni saltanat1ma ve mülküme ortak ederim.
0lk Müslümanlardan olup, Mekkeli mü_riklerin daha önceki i_kencelerine katlanm1_ olan Hz. Abdullah, izzetle hayk1rarak _u cevab1 verdi:
- Deil bütün Bizans topraklar1n1, Arap ve Acem topraklar1n1 da versen, bir an olsun dînimden dönmem!
Bunun üzerine Kral, Hz. Abdullah’a dedi ki:
- Öyle ise öldürüleceksiniz.
- Buna gücünüz yetebilir. Ama îmân1m1 kalbimden ç1kar1p atamazs1n1z!
Abdullah bin Huzâfe’den bekledii netîceyi alamayan Bizansl1lar, Hz. Abdullah’1 çarm1ha gerdiler ve okçular devaml1 olarak, ellerine ve ayaklar1na yak1n yerlere ok yad1rd1lar. Bu arada yine H1ristiyanl1k telkînlerine devam ediliyordu.
Ayn1 zamanda, bir kazan su kaynat1lm1_ ve H1ristiyan olmay1 reddetmi_ olan dier Müslümanlardan birisi getirilmi_, kazana at1lmak üzere bekletiliyordu.
Alamaya ba_lad1
Derken o Müslüman kaynar suya at1ld1. Etrafta bulunanlar ve Hz. Abdullah bu fecî durumu gördüler. Sonra kazan1n yan1na Hz. Abdullah getirildi.
Bu esnada Hz. Abdullah alamaya ba_lad1. Kral Hz. Abdullah’1n korkusundan alad11n1 zannederek, tekrar H1ristiyan olmas1n1 teklif etti. Hz. Abdullah yine tekliflerini reddetti. Bunun üzerine kral sordu:
- O hâlde niçin al1yorsun?
- Ben korkumdan alam1_ deilim. Biz Müslümanlar Allah yolunda ölümden korkmay1z. Benim alamam1n sebebi _udur ki; ba_1mdaki saçlar1m adedince canlar1m bulunsa da, onlardan her biri böyle Allah yolunda ölüme gitse, diye dü_ündüm ve böyle bir dü_ünce beni alamaya sevketti.
0slâm izzetinin mü_ahhas bir timsâli olan Hz. Abdullah’1n bu sözleri kar_1s1nda Kral yeni bir teklifte bulundu:
- Ba_1mdan öpersen, seni serbest b1rakaca1m.
Bizans saltanat1na ortakl1k teklifi kar_1s1nda bile îmân1ndan fedâkârl1k göstermeyen Hz. Abdullah, bir H1ristiyan1n ba_1ndan nas1l öperdi? ^öyle mukabil bir teklifte bulundu:
- Burada bulunan bütün Müslüman esîrleri serbest b1rakt11n takdirde, dediini yapar1m.
Hz. Abdullah, kral1n ba_1n1 öpmeye giderken _öyle dü_ünüyordu:
“Bu adam1n, Allah1n dü_manlar1ndan birisi olduuna inan1yorum. Bunun ba_1n1 ise, ancak Müslüman karde_lerimi serbest b1rakaca1 için öpüyorum.”
Hz. Abdullah, kral1n ba_1n1 öptü ve o da sözünde durarak 80 Müslüman esîri serbest b1rakt1.
Abdullah bin Huzâfe’nin îmân1ndan gelen izzet ve fedâkârl11, 80 Müslüman1n kurtar1lmas1na ve daha nicelerinin îmân1n1 kurtarmas1na vesîle olmu_tu.
Her Müslüman1n vazîfesidir
Esîrlerle birlikte Medîne’ye dönen Hz. Abdullah, Hz. Ömer taraf1ndan kar_1land1. Hz Ömer, Abdullah’1 tebrik etti ve orada bulunan Müslümanlara hitâben;
- Abdullah, kral1n ba_1ndan öperek 80 Müslüman karde_imizin kurtulu_una vesîle olmu_tur. Onun için, Abdullah’1n ba_1ndan öpmek her Müslümana bir vazîfedir. 0_te ilk önce ben öpüyorum, dedi ve ba_1ndan öptü.
Abdullah bin Huzâfe, ilk Müslümanlardan idi. Soyu Hz. Lüey’de Peygamber efendimizle birle_mektedir. Annesi Hârisoullar1ndand1r. Müslüman olduktan sonra Mekkeli mü_riklerin i_kencelerine ma’rûz kald1. 0ki defa Habe_istan’a hicret etti.
Bedir sava_1ndan sonra Medîne’ye geldi. Resûlullahla birlikte bütün sava_lara kat1lan Abdullah bin Huzâfe hazretleri, bir ara Peygamberimiz taraf1ndan 50 ki_ilik bir seriyyenin kumandanl11na da getirilmi_ti. Abdullah bin Huzâfe, Hz. Osman devrinde M1s1r’da vefât etti.
Allah ondan râz1 olsun.
merak eden arkadaslar icin eklemeyi uygun gördüm
HAK `larinizi HELAL edin...