bukadar uzun bir yazının satırarasında özet olarak edille-i şeriyenin 2. ana kaynağı olanSünneti(ki sahih ve mütevatir hadisleri içerir) kabul etmiyorum ,ikra emriyle sadece kuran okurum mu diyorsunuz ?
eğer öyle diyorsanız (ki ihtimal vermiyorum) o halde Ahzap suresi 21. ayetin ve bu meyandaki benzer ayetlerin sizdeki karşılığı nedir?
Ayetle tavsiyeden öte emredilen O'nun hayatından örnekleri hadislerden değilde nereden alırız?
bilinsinki bunları anlamak adına soruyorum.
Özet olarak şunu demek istemiştim: Hangi hadislerin sahih ve mütevatir olduğunu tam olarak anlayabilmemiz için Kur'an'da işaret edilen hadislere itibar etmemiz gerektiğidir. Yoksa biz sahih ve mütevatir kabul ettiğimiz için hiçbir hadis sahih ve mütevatir olmaz. Burada dayanağımız Kur'an'dır. Kur'an'a bakmadan ben veya toplum bunu sahih-meşru kabul etti artık buna göre hareket edebilirim demek olmaz.
Diğer taraftan, hadisçilerin bizlere aktardıklarının tamamına itibar etmenin İslamiyet'i yozlaştırdığını söylüyorum. Çünkü zaman içerisinde geleneklerine (İslamiyet öncesi) bağlı olan veya dini kendilerine uyarlamaya çalışan kötü niyetli insanların-hadisçilerin-kavimlerin Kur'an'da değişiklik yapmaya cüret edemedikleri için, kendi gelenekçi-modern-post modern yapısını hadis değişikliği-uyarlaması yoluyla tesis etmeye yönelik değişiklikler yaptıkları kanaatindeyim.
Bu nedenle birincil rehberimiz Kur'an-ı Kerim. Bundan sonraki ikincil, üçüncül kaynakların birincil kaynağa aykırı-çelişik olmaması gerekir. Mesela bir ülkede en üstün hukuk normu anayasadır. Bundan sonra çıkarılacak olan kanun, khk, tüzük, yönetmelik, tebliğ, yönerge, vs. başta anayasaya sonra kendinden üstte yer alan hukuk normuna aykırı olmaması gerekir.
Velhasıl, İslam dünyasında Kur'an'dan sonra gelen ikincil dini kaynağımız olan hadisler hakkında hadis alimleri veya bu işi kendine vazife etmiş olan din görevlilerin hiçbir etki altında kalmadan (gelenek, toplum, düzen vs.) Kur'an-ı Kerim ışığında detaylı bir çalışma yapması gerekir ki, İslamiyetle çelişen hususlar aydınlatılatılabilsin.