Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
çocuktum, sure-i yusuf’u ilk kelam’dan okumuştu babam bana…oy Yusuf, düştüğün kuyuda kalmıştı yüreğim, sen orada yalnızsın diye. orası karanlık diye. -aydınlık mı olacaktım ki sana- yakub’un gözlerinin ağlamaktan kör olduğunu söylemişti de babam -yutkunarak -; kurt olmaya razı olmuştum, “ ben yemedim" demek için.gömlek olmayı diledim,”üzerimde yusuf’un mahsumiyeti var sadece”diyerek, üzerimdeki oyunlardan haber vermeyi diledim; bünyamin’e acıdım, bir can uzak kaldı can’dan diye…çocuktum, anlamamıştım hikmetini iffetin; anlamadan razı olmuştum yusuf’un kuyu arkadaşı olmaya; yüreğimi büyütüp onu içinde korumaya…

büyüdüm; yüreğimi küçük sevdalar ziyaret etti; anladım yusuf’un da, . züleyha’nın da imtihanının bize fıtratın lisanını anlattığını. büyüdüm, sevgimi paylaştığım şeyler küçüldü belki de; sevgiyi üzerinde yücelttiğim direkler değişti. Yusuf, kaygan bir zemine nasıl dikilir iffet ve vefa direkleri! yusuf, bize iffetten ihsana giden yolu anlat; öyle ki ikrama erelim, aklanalım hikayemizin sonunda! dillerde anılası bir ömrümüzün olması değil kaygımız, sıfatımıza rağmen zulmedenlerden olmaktır korkumuz. gönlüne zulmeden…Yusuf, o gün -fıtratına rağmen- afif olmayı tercih etmeseydin, dilerde bir “ahsen-ül kasas” olur muydun; anılır mıydın güzel’le birlikte..

bir Yusuf olmak; vefayı yaşamak her dem, her ikram edene karşı –dünyada iyilik gördüğün aziz’e dahi- şimdilerde bizim imtihanımızdır , bizi yar için sevene karşı vefalı olabilmek.

bir Yusuf olmak, hazinelerin anahtarını eline alsan da “hazine”nin emrinde kullanmak onu. bir mütevazi yolcu olmak arşa, ardından iffetinle anılmak….

...……………
Yusuf, sana hediyemdir ayinem;
güzeli yansıtabileceği kadar arındır onu…
………..
sür çıkar ağyarı gönülden, ta tecelli ede hak,
padişah konmaz saraya, hane mamur olmadan.**

S.Nokta!

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
RABBİM Bana İstememeyi İsteyebilmeyi Nasip Et .

Züleyha, gecesinin güzelliğini sererken Yusuf’un gözlerinin önüne, Yusuf da insandı. istek, insanın zaafıydı. Ama: Rabbim, bana istememeyi isteyebilmeyi nasib et.

Her şeyin kalpte başlayıp kalpte bittiği mevsimde, her şeyin kalpteki rengine göre isim aldığı yerde Yusuf bu duasındaydı. Ve Yusuf biraz da bu dua ile, bu duayı edebilmiş olma yürekliliğiyle peygamberdi: Rabbim, bana istememeyi isteyebilmeyi nasib et.

Değil mi ki ilk bakışta Züleyha Yusuf’a ötelerden gelen bir ses, bir cennet çiçeği gibi, susuzluğunun farkında bile olmayan çöl toprağına inen bir yağmur defteri.
Züleyha sılaya davet, ilk bakışta.
Çünkü nefis sonsuzluğu vaad ederek yanıltıyor,
Şeytan; hayrı hayr, şerri şer göremeyeni, eşyanın hakikatine inemeyeni,
ilk bakışta mavera
ile kandırıyor.
Vaad: Ezel sevinci, ebed muştusu,
vera, ilk bakışta.
Züleyha: Ezel, ebed, mavera, ilk bakışta.
Yasak bahçe, memnu meyve, zehirli sarmaşık aşeka: Züleyha son bakışta.
Üstelik Züleyha isteyici
Üstelik “Rabbinden bir işaret görmeseydi Yusuf da onu isteyecekti”.
Yusuf’un içinde işaretin gerçekleştirici gücü, Yusuf içinde istememeyi isteyebileceği işareti gördü.

Yüzünü gök katlarına çevirdi de, Rabbim, dedi, kuyunun karanlığında beni yalnız bırakmayan,
karanlığın ve derinliğin korkusunu bir anda aydınlığa, ümitsizliğimi bir anda muştuya çeviren o zaman,
hâlâ koruman altında değil miyim,
suç mu yazdın yoksa alnımdaki yazıya?
Bütün insanlarla birlikte benim de içimde taşıdığım, gizli ya da aşikar olan o meyil,
şimdi daha derin bir kuyuda değil miyim,
ki insan değil miyim?
Sen tutmazsan elimden şüphesiz meyledenlerden olurum.

Düştüğüm kuyudan daha derin ve karanlık bir kuyu değil mi güzeller güzeli Züleyha? Tut elimden yoksa boş yere mi göründü o rüya bana?

Rabbim, dedi, Yusuf, sen bana, kendi isteğimin dışında şu iklimde ve şu odada bulunduğum şu anda, Züleyha’yı istememeyi isteyebilmeyi nasib et. Katından bir esirgeme ver. Değil mi ki isteğe yaklaşınca, istememeyi istemek artık imkansızlaşır. Bu yüzden değil mi Rabbim, senden gelen yasaklar “yapma” ile değil “yaklaşma” emri ile başlar. Yaklaşırsam eğer şu içimdeki doğal olan akışla Züleyha’nın ırmağına, yaklaştıktan sonra “yapmam” diyemem. Üstelik yaklaşırsam eğer yapmamayı da artık dua edemem. Daha kolay olan “yapma” değil “yaklaşma”.

Öyleyse aslolan: “Yaklaşma”. Öyleyse Rabbim, insan yaratılmışlığımın sorumluluğuyla en fazla baş başa kaldığım şu anda, şu odada, sen bana istememeyi isteyebilmeyi nasib et. Beni, insan yaratılmışlığımın en doğal akışını kendine ait olmayandan sakındıracak güçle insan et.

Rabbim, diye, devam etti Yusuf duasına. istemeyi istemek kadar, istememeyi istemek de zor. Biliyorum ki katından bir koruma dökülmezse varlığıma, nefsimin altından kalkamam. Son hızla aşağı doğru ilerleyen bir teknenin içinde yukarı doğru koşarak Bahr-i Umman’ı aşamam. Benim tedbirim senin takdirinden küçüktür.

Böyle dua edince Yusuf, ona Rabbinden bir işaret geldi. Her şeyin kalpte başlayıp kalpte bittiği mevsimde, her şeyin kalpteki rengine göre isim aldığı yerde. Masun ve masum olan Yusuf bu duayı etmiş olabilme yürekliliğiyle peygamberdi. Ve o iffet demekti.

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
dogumgunuqu9.jpg

güzel’in kabı olalım diyedir,
yüreğimize birilerinin aşk’ı fısıldayışı….

yusuf,
kıssan bittiğinde sen başlamıştın; sen, varmıştın dilediğine; yüreğinin imar edildiği taşlar yerine oturmuştu, arası aşk harcıyla doldurulmuştu ; boş-luklar dolmuştu, hikmet yerini bulmuştu; can kavuşmuştu caânân’a. gözün öteleri görmüştü de, sözlerin isyan olmamıştı; halin sana yakışan olmuştu, bir sonsuz şükür! hikayen, bir teslimiyetin sembolü oldu kelâm’da, ibrahim’in ateşine teslim olan gülistan gibi anıldı yürek bahçen! imanına ateşin teslim olduğu ve aşkına, nefsinin, nefislerin teslim olduğu bir can, yusuf! …ve alemin aşklara şahit oluşu…

yusuf, ya biz iffetimizin bekçisi olalım derken, isyankâr sözlerle aşamazsak adı –sevda- olan her imtihanı…sükutumuz, kazananlardan eyler mi ki bizi. konuşmalı mı yoksa. /ne zaman konuşmalı?/ aklın diliyle mi konuşmalı, yüreğinkiyle mi? aklın ermediği bir halden söz edebilir mi ki akıl? söz ederse lehine mi konuşur; yoksa aklın sözleri sanık mı eyler gönlümüzü? bilmemek; anlayamamaktandır…

kelimelerim, sorumluluk üslenmekten kaçıyor, söze gelmiyor; kaçışıyorlar dilimin kıyısından. tıpkı insanlar gibi; kaçışıyorlar bedel ödemekten…

yusuf, boynunu büküp durmasana öyle derûnumda; ellerini aç artık. sükutunun lisanını, hikmetin rotasına çevir!

………..
söz bitti!
ama eksik kaldı aşk yanı,
söze edeb yakışır artık;
aşkın ağırlığını ancak böyle anlatır!

Sare Nokta!...

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
Yusufun gözleri bir derin kuyu Yusufun gözleri bir gizli bahçe yağmur yemiş gül vurgunu bir yasak kent surları kuvvetli bir iç şehir kapıları kilitli yağmurdan sonra açan güneş Züleyhaya Yusufun gözleri güneşten sonra yağan yağmur

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
Yusuf'a Ayna Götür Neden
en makbul hediye temiz bir gönül? Çünkü yere göğe sığmayan Hak Teala
oraya nazar etmiş ve "oraya sığdım" buyurmuş. Hakk'ın güzelliğine ayna
olmakta güzel bir gönülden daha iyisi yok. Hakk'a böyle bir ayna götürmeyi şuna benzetiyor Hz. Mevlânâ: Bir arkadaşı Hz. Yusuf'a uğramıştı. Hz. Yusuf ona...: - Ey dost, bize ne hediye getirdin, diye sordu. Hz. Yusuf böyle deyince misafir utanıp ağladı ve dedi ki:- Ey zenginlikte eşsiz ve güzellikte biricik olan! Ne kadar
düşündüysem de sana layık bir armağan bulamadım. Ben ne getirirsem
getireyim bu; madene bir habbe getirmek ya da deryaya bir damla sunmaya
benzer. Benim elimde bir tohum varsa senin ambarın onunla dolu. Bu
dünyada güzelliğinin bir eşi yok. Bu yüzden ben de senin huzuruna
hediye olarak tozsuz bir ayna getirmeyi uygun gördüm. Ey gökteki güneşi
kıskandıran, sana kendi güzelliğini seyretmekten daha güzel şey ne olabilir? (1/126) Mesneviden

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
c7fc975eefe42fd9c35e72e8b687d9e0_1277326915.jpg

Kaybolan Yusuf döner gelir Kenan'a;
Üzülme.
Bir gün döner hüzünler kulübesi gül bahçesine;
Üzülme.*"

Hüzün harmanıyım
Ayrılık ummanı
Gözlerinden derin kuyu var mı zeliha?
Bin yıldır düşmedeyim derinliğine ey aşk ki sen
Yusuf'um!
Sevdalar divanıyım.
Aşk ki bitmezmiş ölümle bildim
Yusuf'um!
Yandıkça güldüm
Bekleyişin özleyişin en kadim mihmanıyım.
Yokluğundan derin kuyu var mı zeliha?

Ben hep gözlerinden düşmeğe sevdalıydım.
Öğrendim ki ihanet ve kötülük fırtına olsa
Kim bilir sana savurur beni belki de
Kuyular büyürdü pür bulut keserdi ortalık
Kuyular sonsuza uzardı kuşlar sağanak
Sen güldüğün zaman ey sultan-ı aşk.

Bin yıldır beni anlattı şehrin dilencileri
Kuytu bir yer bulunca karanlık baskın verdiği zaman
Kavi suskunluklarının altında
Zehirli bir hançer gibi zamana sakladılar kalbimin türküsünü
Bin yıldır dilenci gözlerine döndü hayalim tüm sokaklarda
Tüm yağmurlarda yağmur bendim
Ben senin gülüşünün
Kadim dilencisiyim
Gülüşünden güzel yaşamak var mı zeliha?

Kavimler geçti-kavimler göçtü harap tavanlı göklerin altından
Ben hep o yalın ayaklı yolcuyum yüreği gül açanda
Bütün hasretlerin kuyularında
Ben yalnız senin gülüşünün dilencisiydim.
Bütün kuyuları gözlerin bilen
Çün yokluğun okyanusların susuz çukuru
Kalbimin dizeleriyle doldurmayı öğrendim kanla örülmüş uçurumları
Kalbimi acıyla arındırdım ki
Sen geldiğin zaman
En temiz haline otur tahtının
Kulun oldum senin ey aşk tüm zamanlarda
Secde ettim her solukta acına
Sen beni peygamber kıldın
Kalbinden daha büyük makam var mı zeliha?

nur_41

..hamd..

Aldığı Beğeniler
3,707
Takım
Galatasaray
Yusuf baştan aşağı iffet olduktan sonra, Züleyha baştan aşağı afet olsa ne yazar...

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
Eline alıp mana tasım iç kana kana... Dudaklarında Yusuf bestesi, gözlerinde Yakub?un döktüğü hicran katreleri ve karşısında devrin kör kuyusuna itilmiş bir nesil..

Bu bizim çileden yana talihimiz mi diyeceksin? Yoksa bir gün Melik-i Mısır olmaya namzed bir neslin mukadder olduğu yükü taşırken katlandığı fedakârlıklar mı diyeceksin? Nasıl dersen de, ama yine de Kenan ilindeki baba gibi inleyeceksin. İnlemeden, ağlamadan, gözyaşlarını ceyhun etmeden kurtuluş mu var zannedersin? Gümüşten ırmaklar ne zaman çağlar? Hatta şimşekler gökyüzünde gezdikçe semanın gözü su ile dolub dökülmez mi zemine yağmur şeklinde? Sonra çağıl çağıl çağlamaz mı ırmaklar, dereler dağlardan bayırlardan, bağlara, bostanlara içirmek için hayat suyunu. Yakub?un gamı efganı dedik; davanın boyunduruğu altına girib o hicranlı sesin yankılandığı çileli yollarda mukaddes yükü çekmek ilelebet hedefe doğru. Şeyh Galibin: Yakub-ı gamım ışk ile hak olsam da Canımdan azizsin helak olsam da Damanını manendi Züleyha tutarım Ey! Yusuf-u sine çak çflk olsam da. dediği gibi Yusuf?u beklemek, perdelerin kalkacağı günü beklemek gözlerinden. Mis gibi, Yusuf?un kokusunu alabilmek çok uzaklardan. Sonra Yusuf! Yusuf! Diyerek saba rüzgârına efganını salıb Mısır?daki esrarın siyah zülüflerine Kenan?dan dokunabilmek. İşte ey Yusuf?u bekleyen gönül! Çektiğin acılar bu acı. Sinene bu kederden taş bastın, uykuların bunun için kaçtı senin. Zira Yusuf sana bahar hediyesiydi; sen Yusuf?a saksılık edecek kıraç toprak. İşte Yusuf gelmekde.. İliklerine kadar hissettiğin ?hoş bu? onun... Sana müjdeler olsun ey Yusuf?u bekleyen gönül, ey sine-i Yakub, sana müjdeler olsun!..

kış meleği

Allah'ın Aciz Bİr Kulu

Aldığı Beğeniler
2
Takım
Galatasaray
Sen geldiğin zaman
En temiz haline otur tahtının
Kulun oldum senin ey aşk tüm zamanlarda
Secde ettim her solukta acına
Sen beni peygamber kıldın
Kalbinden daha büyük makam var mı zeliha?

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
Değil mi ki sen Yusuf güzelisin, Gömleğin çoktan yırtık senin. Ve değil mi ki ben tecelli etmesem eksik kalır sana dair kader. "Senin kaderin benim tecellim." Kaderimde zindan varsa, Yusuf'luğum su götürmez benim. Yusuf İle Züleyha

Üst Alt